Buiten Gewoon

! De foto’s en namen die bij dit schrijven horen zijn om privacy redenen niet geplaatst!

  – van binnen bijzonder –

Terugblik juli 2020 – december 2020

  BuitenGewone belevenissen

En buitengewoon was het afgelopen half jaar zeker… Nog steeds zijn we allemaal in de ban van het Corona virus. Kort na het verschijnen van de laatste ‘Terugblik’ eind juni, was de groep weer compleet. Iedereen kwam naar Buiten Gewoon en we probeerden de draad weer op te pakken. Dat was niet eenvoudig. Oude gewoontes moesten afgeleerd worden en nieuwe afspraken kwamen erbij. Anderhalve meter afstand bewaren, hoeveel is dat eigenlijk…? ‘Waarom mag ik niet zelf bepalen waar ik ga zitten?’ en  ‘Ik heb thuis mijn handen al gewassen’. Een omhelzing of gearmd lopen was er niet meer bij. Niet iedereen bij Buiten Gewoon is in staat om al die veranderingen te begrijpen. We doen allemaal ons best, maar het is soms gewoon erg moeilijk!

Een voordeeltje voor de deelnemers is wel dat ze de afwas niet meer hoeven te doen. Alles gaat tegenwoordig in de afwasmachine. Ook meehelpen bij de schoonmaak is minder aan de orde tegenwoordig. De stofzuiger hanteren ze nog wel, maar het schoonmaken van tafels, stoelen, deurknoppen, sanitair enz. enz. wordt uitsluitend nog door het BG team gedaan. We horen ze daar trouwens iet over klagen…;)

De tweede golf, waar we bang voor waren, kwam er inderdaad. Geregeld moeten er nog steeds deelnemers thuis blijven in afwachting van de uitslag van een test bij zichzelf of iemand in de groep/leiding/familie. Sommigen mogen maar op één werkplek komen. Dat geeft erg veel onrust. Één deelneemster kreeg echt corona, maar herstelde heel snel! Gelukkig kon Buiten Gewoon al die tijd open blijven, al realiseren we ons goed dat, dat zomaar veranderen kan. Ondanks alle zorg en maatregelen lijkt het soms op een roulette… En nu maar duimen dat de derde golf uitblijft en het vaccin er snel is voor ons!

Sommige deelnemers hadden het geluk dat ze wel op vakantie konden gaan. Anders dan anders, maar er wel even lekker tussenuit. Voor de meesten echter werd er veel geannuleerd.
Ook veel geplande feesten en uitjes  gingen niet door. Dat was jammer, want juist dit jaar stond er veel op de agenda. Zo waren Wilma en HJ 40 jaar getrouwd én werd HJ  65 jaar. Niet iets om stilletjes aan voorbij te gaan… Maar ja… verder dan iets lekkers bij de koffie werd het niet.
Op een mooie zomerdag staken we de vuurkorf aan en roosterden we marshmallows boven het vuur. Heerlijk!

De verjaardagslunch voor alle deelnemers konden we ook niet organiseren. Alle restaurants moesten immers dicht en in de korte tijd dat ze wel open waren vonden we het niet verstandig om er met deelnemers heen te gaan. We hebben het opgelost door één grote verjaardagslunch te organiseren bij Buiten Gewoon op vrijdag 4 december. Zo coronaproof mogelijk. Als afsluiting de keuze uit twee Sinterklaasfilms (verschillende niveaus).

Wat ook al erg gemist wordt, is het samen boodschappen doen. Even lekker neuzen bij de Action of in een tuincentrum. Samen spullen kopen die nodig zijn voor de huishouding of een knutselwerk. Het is niet mogelijk.

De wandelingen op de Groene Velden houden we er wel in. Veiligheidsvest aan en even een frisse neus halen. Zeker nu er veel minder tuinwerk is lekker even in beweging.

Een grote verandering was ook dat twee personeelsleden vanaf augustus/september niet meer bij Buiten Gewoon werken. In die tijd kwam een nieuwe vrouw bij ons voor een speciaal traject. Toen dat afgelopen was heeft ze aangeboden om één dag per week als vrijwilligster bij ons te blijven. Super gezellig en zeer welkom. Iedere woensdag is ze bij ons te vinden tot groot genoegen van de deelnemers.

Deze afgelopen periode hebben we afscheid genomen van twee deelnemers. Veel deelnemers die hier wel blijven hebben altijd grote moeite met afscheid nemen. Zo ook natuurlijk weer deze keren. De beide deelnemers brachten veel leven in de brouwerij. Zonder hun is het een stuk rustiger geworden.

Na de komende vakantie verwelkomen we echter een nieuwe jonge dame. Op wat langere termijn misschien ook nog een jonge man. Met het oog op het vergrijzen van de groep, is het fijn als er wat jonge mensen bij komen. Voor alle nieuwe deelnemers geldt dat ze moeten passen bij de groep en het aanbod van onze werkzaamheden, om toegelaten te kunnen worden tot ons exclusieve clubje 😉

Zoals iedereen wel van ons gewend is zaten we creatief niet stil. Er is weer veel moois gemaakt door/met de dames en heren. Niet iedereen maakte deze keer hetzelfde. Soms had dat te maken met de persoonlijke vaardigheden óf met hun aan- of afwezigheid ivm corona.

Kerstwerkstukken die klaar waren werden ook snel meegegeven naar huis. Zo heeft iedereen er thuis langer plezier van en we wisten helaas maar nooit of de deelnemers de volgende dag wel op het werken mochten komen…
Inmiddels staat de rups ook al een tijdje in de tuin. Een kleurig werkstuk waar iedereen aan heeft meegewerkt. De rups houdt ivm mogelijke vorst nu even een winterslaapje in het tuinhuis.

Onze dierenstapel is momenteel wel erg minimaal. De beide konijntjes zijn gestorven. We hebben ze lang gehad. Pas in het voorjaar gaan we weer nieuwe konijntjes  kopen.

De grote kippenren is afgebroken en er zijn nog een paar kippen die rondscharrelen in de kleinere ren. Verder hebben we nog parkieten en duiven. Het aquarium wordt ook iedere week schoongemaakt en er wordt goed in de gaten gehouden of de vissen in goede conditie zijn.

Pip, de hamster krijgt een paar keer per week ‘therapie’ van een deelnemer. In een grote bol mag hij over de grond rollen, terwijl een deelnemer de wacht houdt. Anderen maken in die tijd het hok schoon. Pip is favoriet, er worden zelfs werkstukken van hem gemaakt!

Op een mooie nazomerdag werd de vijver grondig opgeschoond. Een leuke natte klus. De vijver was dichtgegroeid en door de andere tuinwerkzaamheden in het voorjaar even ‘vergeten’. Nu konden de mannen zich lekker uitleven. Het is best zwaar om een grote waterplant uit het water te krijgen. Daar zijn zelfs zagen bij nodig! Één deelnemer bleek een echte Waterman te zijn. Helaas raakte hij de zaag in het water kwijt en moest HJ er aan geloven…spijkerbroek uit en het water in!                                                                                 

Momenteel ligt het werk in de tuin grotendeels stil. Even niet maaien en wieden is ook wel eens lekker. De werkjassen  van sommige mannen waren behoorlijk versleten. Anderen werkten soms in een derdehandsje. Tijd voor iets nieuws, dus!  Voor bijna iedereen is een nieuwe werkjas aangeschaft. En laat dat toch super lekker werken!

Door alle veranderingen op het terrein was ons fietsenhok ‘gesneuveld’. Toch vonden we dat de dames en heren hun fiets/scooter droog moesten kunnen stallen.
Er is dus een nieuw hok getimmerd. Een hele leuke klus waar veel handen aan te pas kwamen. En bijna helemaal van materiaal dat er nog lag! Recycling, dus!

Nog steeds maken we cadeautjes, die we ergens achterlaten voor de eerlijke vinders. We doen het er niet voor, maar we krijgen er ontzettend leuke reacties op. (Zelfgemaakte) kaarten en mailtjes met allerlei verhalen over verdriet en vreugde.  Het lijkt wel of onze cadeautjes heel vaak precies op de goede plek terecht komen. We gaan er dus mee door! ♥
Kijk goed om je heen, wie weet word je verrast! De volgende pakketjes zijn al weer ingepakt…

Regelmatig plaatsen we berichtjes en foto’s op Facebook en Instagram. Natuurlijk letten we daarbij goed op de privacy van iedereen! Volgt u ons al?

We laten dan zien wat we gedaan hebben bij BG of showen de spulletjes die we voor de verkoop hebben gemaakt. Leuk om zelf te hebben of om weg te geven als cadeau. Want wie wil er nu bijvoorbeeld niet een gepimpte bezem om het vegen van de stoep een stuk aangenamer te maken? Of een raamhanger van glas waar het zonlicht zo mooi op schijnt?

Dat het Corona virus nog steeds niet onder controle is, dat bleek maar weer afgelopen maandag tijdens de persconferentie. Helaas waren we, de laatste week voor de kerstvakantie, maar weer met een heel klein clubje. Gelukkig mocht aan het einde van de week (bijna) iedereen toch weer komen!

Ook al zal het anders dan anders zijn nu we nog steeds niet kunnen gaan en staan waar we willen, de kerstvakantie is hopelijk wel even een break in de dagelijkse onrust. 

Het team van Buiten Gewoon wenst iedereen

een gezond en GEWOON 2021!

Wat we geleerd hebben in 2020 is dat GEWOON
helemaal niet zo GEWOON is

En dat we met

GEWOON

al heel tevreden mogen zijn!