Buiten Gewoon

- van binnen bijzonder -

                                                                                         Lelystad, december 2016

Terugblik

Juli 2016 – December 2016

We gaan het jaar weer uitzwaaien met een terugblik. In een half jaar kan er veel gebeuren. In de zomer waren we natuurlijk veel buiten. In de tuin is er altijd wel wat te doen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook heel lekker zitten in de tuin…;) Als het erg warm is zoeken we graag een plekje achterin op, naast de waterval. De grassen zijn dan mooi hoog en het voelt dan bijna alsof we in een exotisch oord zijn. In de herfst genieten we van alle mooie kleuren.

Reeën vinden het ook leuk in onze tuin. Ze wandelen rustig rond en eten onze klimop op… Het is toch wel heel bijzonder als je ze zo dichtbij in je eigen tuin ziet lopen. Maar we weten inmiddels ook dat zo’n bezoekje slecht kan aflopen. Voor de tweede keer in de afgelopen drie jaar heeft een reebokje een bezoek aan onze tuin niet overleefd. In het najaar is er eentje waarschijnlijk in paniek tegen een hek aangerend. Meteen werd besloten om nu definitief actie te ondernemen om de tuin aan de achterkant ook helemaal dicht te maken. Henk Jan heeft samen met de mannen hekken van betongaas geplaatst. Later hebben we voor de hekken struiken geplant, zodat de reeën goed kunnen zien dat er iets staat. Dankzij de reeën dus een mooie klus! Maar de reden ervan vinden we nog steeds erg zielig.

In september hadden we een reden voor een feest. Buiten Gewoon vierde het vijftienjarige jubileum en Wilma haar verjaardag. We zijn op vrijdag twee september naar de Almere Jungle gegaan bij de Kemphaan in Almere. Een erg grote kas met leuke dieren waar het werk allemaal gedaan wordt door mensen met een beperking. Tussen de middag een pannenkoeken buffet daar bij Dubbel Op en tot slot even gekeken in de grote stallen en bij de apen van stichting AAP. Prachtig weer en iedereen in een opperbeste stemming. Wat een succesdag!

De beukenhagen bij ons in de tuin werden erg groot en groeiden hard. Het is een reuze klus om ze elk jaar netjes te houden. Zwaar werk, veel afval en als je je omdraait groeien ze alweer…. We besloten  om een fors aantal te rooien. We begonnen met de schop, maar dat het geen succes werd snapten we al snel. Dus de hulp van vriend Jan werd ingeroepen en hij kon al snel komen met een kraantje. In een korte tijd had hij de hele rij beuken gerooid. Van de gemeente kregen we toestemming om ze achter de kavel op de houtwal te stapelen. Opgeruimd stond netjes! Aan de Buiten Gewone kant hadden we nog wel wat bezemwerk te doen en hebben we wat perken aangepast. Voor de privé kant namen we een professioneel bedrijf in de arm. Het ziet er nu nog wat kaal uit, maar mettertijd zullen ook daar de aangeplante struiken groeien en het er weer lekker groen uit gaan zien.

Eind augustus kwam Janice stage lopen bij ons. Ze zit in haar laatste jaar van de opleiding en heeft nu zowaar al een baan bij Omega weten te bemachtigen. Heel fijn! Janice kan er goed taarten bakken (ook op bestelling!) en decoreren. Maar ook heeft ze met de deelnemers leuke werkstukken gemaakt.

Baukje kwam in september bij ons werken op de vrijdagen. Zij wilde naast haar huisartsenbaan graag ook iets anders doen. En nergens is het natuurlijk leuker dan bij papa en mama…;) Baukje heeft zo haar eigen inbreng en ideeën. Zo was er bijvoorbeeld ineens de ‘BG-house Band’ en de werkboeken van LOCO (oefeningen vaardigheden enz)

In oktober was Henk Jan jarig op een vrijdag. Hij kreeg van de deelnemers een witte zwaan. Op het laatste moment realiseerden we ons dat we met alle deelnemers in de aanwezige auto’s pasten. We zijn naar het natuurpark gereden voor een wandelingetje naar de otters (geluk: we zagen er véél die net gevoerd werden!), zwieren in de speeltuin, en een drankje met iets lekkers tot slot in het restaurant.                                                                                        We vinden zelf dat zulke onverwachte acties ons werk zo leuk maken!

In november hadden we weer een keukentafel gesprek. Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om ervaring op te doen met ons productiewerk of om een kleine workshop te volgen. Dat viel in goede aarde en er werd veel bij gelachen. Heel gezellig om op die manier samen bezig te zijn. Wordt vervolgd!

De afgelopen periode zijn weer veel mooie kunstwerken door de deelnemers gemaakt. Vooral Bernadette heeft daar een groot aandeel in. Veel gaat er mee naar huis. Ook worden er vaak groepswerkstukken gemaakt die we bv in de tuin plaatsen. De werkstukken van keramiek waren erg arbeidsintensief. Maar ook de werkstukken met natuurlijke materialen kostten veel tijd. Aan alles werd met erg veel plezier gewerkt en dat vinden we toch wel het allerbelangrijkste!

We vinden het erg belangrijk dat onze deelnemers genoeg beweging en frisse lucht krijgen. De donderdagmiddag is bij uitstek onze wandelmiddag als het weer het toelaat. Thea is dan hier en zij begeleidt dan samen met Henk Jan de wandelingen. Ook zijn deelnemers regelmatig op de sporttoestellen op de bovenverdieping te vinden. Deze week was er voor de mannen een speciale uitdaging: een kerstmannen-bootcamp met onze zoons.

In deze feestmaand hebben we een aantal gezellige momenten gehad. Met de Sint een dobbelspel om leuke pakjes. Wegens groot succes met de Kerst nog maar eens herhaald. We bekeken een leuke kerstfilm en we hebben de karaoke set maar weer eens uit het stof gehaald. Lachen!

15 December kwam hier een auditor op bezoek om ons kwaliteitskeurmerk te toetsen. Na de rondleiding bekeek hij een aantal dossiers en sprak hij lang met Henk Jan in het kantoor. Ook Wilma heeft een gesprek met hem gehad. Tijdens de koffiepauze sprak hij terloops met een aantal deelnemers en proefde hij de sfeer. Er moeten nog een paar hele kleine aanpassingen in het digitale systeem verwerkt worden en dan hopen we in januari een positief bericht te krijgen.

Nog een ruime week en dan schrijven we alweer 2017                                    We wensen iedereen fijne feestdagen en hopen dat het voor allen een goed nieuw jaar gaat worden. Niet alles hebben we in de hand, maar een positieve instelling kan wel een beetje helpen. Wij gaan nu twee weekjes resetten, om in het nieuwe jaar weer                                           veel Buiten Gewone Momenten te kunnen realiseren!

Wacht niet op

buitengewone

MOMENTEN

maar maak gewone

MOMENTEN

Buiten Gewoon