Buiten Gewoon

  – van binnen bijzonder –

! Sommige foto’s en namen die bij dit schrijven horen zijn om privacy redenen niet geplaatst!

Terugblik juli 2023 – december 2023

We kunnen weer terugkijken op een leuk jaar, waarin we weer ontzettend veel verschillende activiteiten hebben gedaan. Het is voorbij gevlogen, maar terwijl ik terugblik lijkt het ook al vaak weer lang geleden en word ik blij van alle leuke foto’s. Ik neem jullie mee in onze herinnering aan het laatste half jaar van 2023.

Juli

Weten jullie nog dat wij een punch workshop hadden gevolgd in januari?
Deze techniek is inmiddels door Bernadette geleerd aan onze deelnemers. Een groot succes vind ik zelf! Kijk eens wat een kunstwerk:

Onze viltzeepjes zijn als shampoo getest… Zijn haar rook heerlijk 😉!
De zeepjes liggen inmiddels in de winkel in allerlei leuke verschillende kleurtjes.

Onze stagiaire, nam in juli afscheid van ons. Met succes kon zij haar eerste leerjaar afsluiten. We zullen haar missen en wensen haar veel succes bij de volgend leerzame stage! Wat wij heel gezellig vinden, is dat zij met enige regelmaat nog even bij ons op de koffie komt.

6 juli vond het keukentafelgesprek mét familie/verzorgers/begeleiders plaats. De opkomst was goed! Ditmaal konden we lekker buiten zitten en doordat het nog licht was, kon er overal rustig rondgekeken worden. We zijn voornemens om deze bijeenkomst volgend jaar weer in de zomer te plannen. 

Alle onderwerpen die terug te lezen zijn in onze Terugblikken zijn besproken. Tijdens de rondvraag werd de vraag gesteld, wat nu precies de rol is van Joost bij Buiten Gewoon. Joost werkt op vrijdag vaak mee als er klussen zijn in de tuin. Binnen zul je hem niet snel bij activiteiten aantreffen. Hij komt al 18 jaar bij Buiten Gewoon, dus kent alle deelnemers en het bedrijf wel door en door. Naast zijn eigen baan, doet hij ook de financiële administratie van Buiten Gewoon en wordt als eigenaar ook betrokken bij grote beslissingen. Als hij op woensdag thuis werkt, is hij tijdens de pauzes veelal bij Buiten Gewoon te vinden.

In juli is een andere stagiaire bij Buiten Gewoon gestart. Uiteindelijk heeft zij tot aan de zomer ongeveer 10 dagen met ons meegewerkt. Jammer genoeg mocht zij na de vakantie niet verder met haar stage. Eerst had zij nog andere zaken op school af te ronden. Veel succes!


Regelmatig halen we de dieren naar binnen. Even knuffelen en de vacht verzorgen.

Ons buitengewone team zorgt goed voor al het groen om ons heen! Elke week weer worden er afvalzakken klaar gezet, om opgehaald te worden door de gemeente.

Er zijn dit jaar ook weer een paar jonge grasparkietjes geboren in onze volière. Deze transformeren snel van hele kale beestjes, tot hele mooie kleurige vogeltjes. 

Ons oude speeltoestel werd eigenlijk niet meer gebruikt en hadden we aangeboden via facebook/instagram. Door een reactie kwamen we op het leuke idee om deze op te hangen in de volière. Hij wordt nu iedere dag heel veel gebruikt:

De dag dat het zo stormde in juli, werden onze tegels toch bezorgd! Een grote wagen kwam het terrein op en takelde onze bestelling eruit. 

Eind van de maand lagen de stenen op
hun plek: onze nieuwe winkel!

We hadden deze maand veel jarigen. Dit hebben we gezellig gevierd.

De laatste kernwaarde was deze maand aan de beurt: Ik krijg de kans om te leren!
We hebben veel over dit thema met de deelnemers besproken. Het is een onderwerp dat hier automatisch al veel aandacht heeft. Continu zijn wij op zoek naar nieuwe activiteiten en proberen we de deelnemers uit te dagen om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen leerdoelen en deze worden samen geëvalueerd. Het is mooi om te zien hoe trots ze zijn, als er bijvoorbeeld met een, voor hun, nieuwe machine is gewerkt.
Ook proberen we steeds meer “Lean” te werken. Lean is een systematische aanpak om activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces te verminderen of te elimineren. Een simpel voorbeeld is een foto plakken van een schaar, op de plek waar de schaar hoort. Zo weet iedereen waar de schaar hoort en grijp je niet mis als deze op de verkeerde plek is opgeruimd. Zo voorkom je dat je steeds moet zoeken naar de schaar. 

Ook deze maand gingen we niet naar het natuurpark om te zagen, maar om dieren te spotten. We hebben er heel wat geteld!

Augustus

Vanaf eind juli en de hele maand augustus begon de zomervakantie. Om de beurt ging een van de begeleiders op vakantie. De groep was over het algemeen ook wat kleiner, doordat ook deelnemers vrije dagen opnamen. Deze periode is goed verlopen en het is iedereen goed bevallen op deze manier. Het is fijn dat de continuïteit van de zorg zo geboden kon worden, dat de zorg voor de dieren en planten door ging en dat iedereen zijn eigen vakantiedagen kan inplannen.


Af en toe hebben we machines om te repareren. De stofzuiger kregen ze ook weer aan de praat! 

Een van onze stagiaires had al eerder bij ons stage gelopen, maar moest nog 1 examen afronden. Hiervoor kwam een delegatie van de opleiding bij Buiten Gewoon, om haar te beoordelen. Ze was geslaagd en dit hebben we uiteraard meteen gevierd! Gefeliciteerd!

Een grote klus was de schoonmaak van het aquarium. Met chef en cheffin Aquarium ben ik naar de dierenwinkel geweest en hebben we weer mooie plantjes en nieuwe vissen gekocht! 

Mocht u hier meer over willen horen, onze deelnemers kunnen u hier alles over vertellen. Zelf ben ik de namen van de vissen alweer kwijt…


Met Flip gaat het nog steeds erg goed. Tijdens mijn vakantie kreeg ik deze mooie foto’s door voor Maud en Fenne. Gelukkig was hij in goede handen bij alle Buiten Gewoners.

 

September

In september hebben we een nieuwe deelnemer op de donderdag erbij gekregen. Onze jonge deelnemers kennen hem al vanaf de Zevenster. Leuk! Welkom!


Ook zijn er twee nieuwe stagiaires gestart. Een stagiair doet de opleiding Helpende Zorg en Welzijn vanuit Harderwijk en zit in zijn tweede leerjaar. Zijn stage loopt tot juni 2024.
De andere stagiaire komt ons team versterken op de donderdag en de vrijdag. Ze volgt de opleiding Persoonlijk Maatschappelijk Begeleider aan het ROC Lelystad en zit aan het einde van haar eerste leerjaar. Eind januari hoopt zij haar stage hier af te ronden.


We blijven nieuwe activiteiten verzinnen en proberen steeds weer met nieuwe materialen te werken. Zo hebben we nu gewerkt met ‘Jesmonite’. Het is wat makkelijker om mee te werken dan met epoxy. We hebben leuke vaasjes en onderzetters voor in de winkel gemaakt.


We hebben het bos versierd met heel veel leuke Happy Stones! Elke steen werd weer anders. De ontwerpen werden zorgvuldig bedacht. 

Eind september hebben we met een groepje ons motorkettingzaag certificaat behaald voor het zagen van liggend hout. Het was een zeer leerzame en leuke dag.

Er zijn nieuwe protocollen en afspraken gemaakt. We kunnen nu het hout gaan zagen en kloven, dat we eerder bij het natuurpark al hebben opgehaald. 

Voor ons stonden de maanden en oktober in het teken van scholing. We hebben verschillende e-learningen gevolgd op het gebied van de RI&E. Deze gingen o.a. over het hebben van een goede houding tijdens het werk, machineveiligheid en incidenten melden. Ook zullen we binnenkort nog een praktijkscholing en toetsing krijgen, zodat we insuline mogen toedienen. De theorie hiervan hebben we al gehaald. 

In ons ‘Tuinhuis’ hebben we nu onze winkel gemaakt. De spullen die we maken en die niet mee naar huis gaan, proberen we hier te verkopen. Ook krijgen we regelmatig opdrachtjes om bijvoorbeeld tassen, rompertjes, borrelplanken en leisteen te personaliseren. Er is van alles mogelijk!

We zijn open van dinsdag t/m vrijdag, van 10.00-15.00 uur. Wees welkom!Oktober

Bernadette maakt met alle deelnemers weer mooie herfstcreaties. Met glasverf worden op plexiglas ware kunstwerken gemaakt.

Wist u dat we de vrijdag vaak gezellig afsluiten met een potje paaltjesvoetbal? 

Tegenwoordig wisselen we nu ook nog weleens van dag, zodat de deelnemers die er dan niet zijn of de stagiair zo nu en dan ook mee kunnen doen. 

In oktober werkte een van onze deelnemers alweer 20 jaar bij Buiten Gewoon. Dat hebben we gevierd. Gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Met Halloween hebben we heerlijke pompoensoep gemaakt met pompoen uit eigen kas! Het was een hele klus om alles te snijden, maar we hadden twee pannen vol!


Een leuke klus op locatie bij Henk Jan en Wilma. Uiteraard met een goed verzorgde lunch tussendoor.

Goed gewerkt mannen!


November

Voor de kerst kregen we ook dit jaar leuke opdrachten binnen. Gepersonaliseerde kerstballen! We zijn er zelfs voor de Sinterklaas al druk mee bezig. 

Jolande mocht haar verjaardag vieren. Van harte! Het is dan altijd feest hier. 

Van het bedrijf ‘At the side’ hadden we een schoonmaak opdracht. Het waren aluminium balken die schoongemaakt moesten worden. Leuke klus! Deze worden gebruikt in stands op beurzen.
Wie weet krijgen we in de toekomst nog vaker een opdracht.

Na een storm is er meestal wel weer werk voor ons. We hadden nu een schutting die we weer rechtop moesten zetten. Na 20 jaar waren de hardhouten balken verrot, deze konden de harde windstoten niet meer de baas…

Door alle regen van de afgelopen maanden, hebben we ook regelmatig een spel erbij gepakt. Gelukkig blijven bijna alle deelnemers dat echt leuk vinden!

December

5 December hebben we gezellig Sinterklaas gevierd. We zijn goed verwend en hebben een leuke bingo
gespeeld. Alles natuurlijk onder het genot van pepernoten en warme chocomelk met slagroom!                                                       

Afgelopen maanden hadden we nog 4 jarigen! Zij waren de laatsten in de rij die een broodtrommel cadeau kregen. Het is leuk om te zien dat ze allemaal goed gebruikt worden en in de smaak vallen.            


Diamond painting is voor veel van onze deelnemers erg fijn om te doen. Het geeft ontspanning, rust en het is een goede oefening voor de fijne motoriek en het herkennen van letters en getallen. Een leuke bijkomstigheid is het mooie resultaat achteraf! 

Op vrijdag 15 december hebben we ons voorbereid voor het kerstfeest ‘s avonds.
Drie deelnemers hebben deze avond aan zich voorbij laten gaan, we hopen dat ze er een volgende keer misschien wel gezellig bij willen zijn.
Deelnemers die op vrijdag werkten hebben zich ‘s middags bij Buiten Gewoon ‘opgetut’ en de anderen arriveerden tussen 16:00 en 17:00 uur voor het feest.
We hebben met zijn allen genoten van een heerlijk ‘Boerenbuffet’ dat we hadden laten komen. Zelfs de afwas werd weer opgehaald!
Daarna hadden we genoeg energie voor de kerstdisco. Het was een gezellige boel, kijk maar naar de foto’s. 


Tot slot kwam er nog een verrassingsact: er kwam een koor speciaal voor ons optreden met prachtige kerstliederen! Buiten op het plein (gelukkig hadden we er goed weer bij) hebben ze prachtig voor ons gezongen bij het vuur. We kregen allemaal lekkere warme chocomelk met slagroom. Om half 9 werd iedereen weer opgehaald en was het weekend goed begonnen. 

22 december was onze laatste werkdag. We hebben gezellig een ‘kerst-wie-ben-ik’ gespeeld en daarna een kerstfilm gekeken. 

Ik hoop weer een goede indruk te hebben gegeven van afgelopen half jaar. Bij deze wens ik jullie, ook namens mijn collega’s, allemaal fijne feestdagen en alvast de allerbeste wensen voor in 2024!

Baukje