Buiten Gewoon

– van binnen bijzonder –

Terugblik januari 2018 tot juli 2018

De BuitenGewoners hebben bijna vakantie!

Ook de zomer van 2018 staat op het punt om te beginnen, maar door het mooie weer van de afgelopen tijd voelt het alsof het al een hele tijd  zomer is. We hebben al vaak heerlijk in de tuin gezeten.  En er is natuurlijk hard in de tuin gewerkt. De grasmatten zijn goed verzorgd, de hagen gesnoeid, het plein onkruidvrij gemaakt, de paden aangeharkt, gesproeid, geveegd en onkruid weggehaald.

In februari werden we verrast met een flinke donatie van kringloop De Groene Sluis. Henk Jan is samen met Ronald naar de feestelijke uitreiking geweest. Ronald mocht de cheque in ontvangst nemen. We hebben van het geld een prachtige ‘gewone’ heggenschaar gekocht en een telescoop heggenschaar. Ze werken beiden op een accu en zijn daardoor een stuk lichter in gebruik. De hagen zijn inmiddels mooi strak gesnoeid. Een hele fijne en welkome aanwinst dus!

Baukje en Wilma hebben workshops gevolgd op het gebied van keramiek/gietklei en mallen maken. Met gietklei kunnen er nu hele leuke werkstukken gemaakt worden. Voor de Pasen hebben een aantal deelnemers al een leuk hertje gegoten en geschilderd. Meer resultaten zullen later dit jaar te bewonderen zijn. Verder zijn er workshops handlettering gevolgd en leerden Bernadette en Baukje van Wilma hoe ze tuinfakkels kunnen maken..

Verder zijn Baukje, Bernadette en Wilma naar verschillende voorstellingen/info avonden geweest over o.a. autisme en dementie. Leerzaam en verhelderend.

Henk Jan zit in het bestuur van de Zorgboerderijen Flevoland en heeft daarvoor ook zo zijn bezigheden.

De nieuwe wet over onze privacy heeft ons goed aan het werk gezet. Als het goed is heeft iedereen een schrijven daarover in een mail gehad. De nieuwste versies  van het privacy reglement en klachtenreglement staan op de website.We zullen nog voorzichtiger met privacy gevoelige informatie moeten omgaan. We hebben de foto’s van onze website gehaald. Foto’s die we er in de toekomst op plaatsen zullen nog anoniemer zijn.Iedereen heeft toestemming gegeven voor het gebruik van foto’s. Het is altijd mogelijk om die toestemming voor het gebruik van beeldmateriaal in te trekken!  Wij gaan respectvol met de foto’s om en zullen nooit iets plaatsen waar iemand niet goed opstaat.Documenten met privacy gevoelige informatie zullen in het vervolg ook versleuteld verzonden worden. Om het document te kunnen openen op uw computer krijgt u dan van ons een code.

In de winter heeft de griep flink toegeslagen bij Buiten Gewoon. Veel deelnemers meldden zich ziek en het duurde lang voor ze weer een beetje ‘de oude’ waren. Ook Wilma en Henk Jan moesten er aan geloven. Dat was eigenlijk in al die jaren nog nooit gebeurd. Gelukkig waren Baukje,  Bernadette en Samr er wel.  Zo kon het werk gewoon doorgaan.

Samr is de stagiaire, die er vanaf februari was op donderdag en vrijdag. De tijd is heel snel gegaan, want ze neemt al afscheid in de week na de vakantie. Haar nieuwe stageplek is op zmlk ‘de Zevenster’. Bij velen van ons natuurlijk bekend!

Ook Patricia heeft afscheid van ons genomen. Op de dag dat ze precies 11 jaar hier als deelneemster was! Ze doet nu vrijwilligerswerk op de Hanzeborg en heeft het daar erg naar haar zin.

De dieren moeten elke dag goed verzorgd worden. De hokken worden meestal op dinsdag verschoond.De kippen kunnen weer lekker scharrelen, omdat het net over de ren weer gemaakt is. Door een  dik pak sneeuw afgelopen winter was het helemaal gescheurd en konden de kippen alleen maar in de kleine ren. De kippen legden de hele winter geen eieren meer tot onze grote teleurstelling.  In het voorjaar logeerde er een haan bij de buren en die haan liet goed van zich horen. Vanaf dat moment gingen onze kippen weer eieren leggen tot ieders grote tevredenheid! Geregeld zien we mooie vogels in onze tuin. De specht deed zich tegoed aan de opgehangen pinda’s.

Jan Pieter werd afgelopen maand 30 jaar. Hij wilde dat graag vieren met ons en trakteerde op een uitstapje naar ‘Het grote kabouterbos’ in Dronten. Wat een feest!  Prachtig weer en een heerlijke pannenkoek met een drankje en ook nog ijs toe!  Hoezo verwend??? We hadden het rijk bijna voor ons alleen, dus konden de grote lummels lekker op het springkussen zonder daarbij andere kleine gasten voor de voeten te lopen. Het ‘Grote kabouterbos’ is dus ook voor grote mannen en vrouwen……Dank je wel, JP!!!  Het was erg leuk!

Weten jullie wel dat we zelf ook een kabouterbos hebben?

Ouders/verzorgers/familie, kom gerust eens kijken en bekijk dan ook meteen al die andere leuke plekjes die we in de tuin hebben. De deelnemers werken veel in de tuin, dus is het leuk voor ze om eens lekker te showen!

Dit kalenderjaar 2018 krijgen alle deelnemers voor hun verjaardag een BuitenGewone Lunch aangeboden. Zodra er weer een aantal deelnemers jarig zijn geweest gaat iemand van het team samen met die jarigen ergens lunchen. Het groepje mag de locatie (in Lelystad) uitkiezen.  Inmiddels zijn er al een aantal deelnemers gezellig uit eten geweest. Ze kwamen na afloop allemaal enthousiast en met een gevulde maag weer op het werk terug. Een succes dus!

We vullen de dagen bij Buiten Gewoon met heel veel verschillende activiteiten. Binnen en buiten is er voor iedereen altijd wel iets te doen. De tuin is groot en in de zomer groeit alles als kool. Er wordt veel gemaaid, water gegeven, geveegd, gesnoeid, geplant, gepoetst, geverfd, gepimt, geluierd, enz.

Ook binnen zijn er veel werkzaamheden. We maken alles zelf schoon: de ramen, de toiletten, de vloeren. Afstoffen, stofzuigen, koffie en thee zetten, poetsen, afwassen: we draaien onze hand er niet voor om. Bernadette maakt mooie mozaïek tegels met de deelnemers.

Naast al dat tuinwerk en huishoudelijk werk is er natuurlijk ook veel ruimte en tijd voor sport, spel, bewegen, creativiteit, productiewerk,  schoolwerk en muziek.  Zeker eenmaal per week wordt er gewandeld en ook is het soms nodig om boodschappen te doen. Geen dag is hetzelfde en juist dàt maakt werken bij Buiten Gewoon zo aantrekkelijk voor de deelnemers en natuurlijk ook voor ons!

Maar nu is het tijd om een lekker te ontspannen. Even geen wekkers en taxi’s. Geen lunchtrommeltjes en tuinwerk.

Over drie weken, op 10 juli, zien we elkaar weer.

Fijne vakantie allemaal!

Team  Buiten Gewoon

Baukje, Bernadette, Samr
Henk Jan en Wilma