Buiten Gewoon

  – van binnen bijzonder –

! De foto’s en namen die bij dit schrijven horen zijn om privacy redenen niet geplaatst!

Terugblik juli 2022 – december 2022

We zijn alweer aan het einde van 2022 beland en we blikken terug op het laatste half jaar. We zullen een weekje sluiten vanwege de Kerstvakantie. 

Komend jaar zullen we ook sluiten tussen Kerst en Oud&Nieuw en nemen we gezamenlijk vrije dagen op. De rest van het jaar is iedereen vrij om zijn/haar dagen zelf in te plannen. Dit is dus anders dan dat we gewend zijn, maar geeft iedereen meer vrijheid wat dat betreft.

Vorig jaar hadden we bij Buiten Gewoon geen gezellige december maand samen. Er waren dagen dat er maar twee deelnemers aanwezig waren, omdat de rest in quarantaine moest. Gelukkig was dat dit jaar anders en hopen we deze winter niet weer in een dergelijke situatie terechtkomen.
Hier zorgen we nog steeds met zijn allen voor, door alert op klachten te blijven. We vragen dan ook ieders medewerking om bij klachten te testen en bij ziekte thuis te blijven. 

Gelukkig was deze decembermaand wél feestelijk bij Buiten Gewoon. Daarover later meer…

Afgelopen half jaar hebben we gelukkig geen afscheid moeten nemen van deelnemers. We hopen ook dat onze stagiairs van de Zevenster na hun stage blijven werken bij Buiten Gewoon.
Wel hebben we vanwege privé omstandigheden onze vrijwilligster een hele tijd gemist. We hopen dat zij binnenkort weer in staat is om weer gezellig te komen. 

Onze oude stagiaire heeft een dochtertje gekregen. Nogmaals van harte gefeliciteerd! Fijn dat het allemaal zo goed gaat. Deze stagiaire komt nog een examen bij ons afleggen en dan heeft zijn hopelijk haar opleiding afgerond. 

In september en oktober zijn twee andere stagiaires bij ons aan de slag gegaan. Ze blijven tot aan het einde van het schooljaar bij ons stage lopen. 

We hebben veel kunnen oogsten uit de kas. Tomaten (veeeeel te veel), komkommertjes, paprika’s, bloemen, druiven, courgettes etc. Er is weer lekkere druivensap gemaakt en ook de stoofpeertjes smaakten heerlijk. Onze zonnebloemen hebben we in de tuin gezet en we hadden een record van 4,62 meter!

Heel blij werden we in augustus van onze nieuwe bewoner: Flip.
Heel gezellig als dit katertje na een drukke nacht, lekker bij ons op de stoel komt pitten! In het begin moest hij nog aan een riempje, maar nu mag hij los. Wel hebben we hem voorlopig nog even een tracker om gedaan. Dus als we even willen kroelen, dan kunnen we hem ook zo weer vinden via de app.

In de zomer was het op sommige dagen ‘s middags veel te warm om te werken…
Daar wisten wij wel raad mee.. Alle sproeiers, sponsen, emmers en tuinslangen werden uit de kast gepakt en vervolgens lekker elkaar nat maken!

Op twee mooie dagen zijn de mannen weer het natuurpark ingegaan om te zagen en hout op te halen. Dit keer moesten de bomen echt omgehaald worden. Het was dus een beste klus! Altijd leuk, maar niet te vaak achter elkaar. Wel kunnen we nu ook kloven en eigenlijk alle deelnemers kunnen dit en vinden dit leuk om te doen.
Het is dan ook heerlijk om na het harde werk, lekker bij de warme kachel te kunnen zitten. Want deze is in september geplaatst op de plek waar er eerder ook al een stond. Deze is wat kleiner en dus geschikter voor de ruimte. (Anders vallen we allemaal in slaap…)

Maar niet alleen in het natuurpark gingen bomen om. Helaas was er na 22 jaar ook een hele grote boom bij Buiten Gewoon dood gegaan. Deze moest ruimte maken voor nieuwe aanwas. De steiger werd opgebouwd en de boom werd in twee delen een kopje kleiner gemaakt. 

Met alle deelnemers hebben we de bomenroute in het Bultpark gelopen. Over heel veel verschillende bomen hebben we informatie gekregen en gezien waar we de bomen aan kunnen herkennen. Echt een aanrader!

In oktober werd er weer een keukentafelgesprek georganiseerd, waarbij ook ouders, verzorgers en begeleiders welkom waren. Tijdens deze avond werd gezamenlijk besloten om het keukentafelgesprek in plaats van twee keer per jaar, in het vervolg nog maar één keer per jaar te organiseren voor deze groep. Wel zal er daarnaast voor deelnemers nog drie keer per jaar een vergadering plaatsvinden. Dit besluit werd genomen, omdat deze wens onder andere naar voren kwam in de tevredenheidsonderzoeken. 

Ditmaal was er na afloop van het officiële gedeelte geen workshop, maar werd er gesproken over het nieuwe kwaliteitskader van de Federatie Landbouw en Zorg. We hebben hierbij ingezoomd op de 9 kernwaarden die daarbij horen. Deze bespreken we ook met onze deelnemers.
Zie voor meer informatie: https://www.zorgboeren.nl/kwaliteitskader/

We hebben recent de audit achter de rug. Vooraf was het kwaliteitssysteem al getoetst en op deze woensdag werd de sfeer geproefd, was er een rondleiding, werden dossiers bekeken en werd er vier uur lang gesproken met Baukje over Buiten Gewoon.  De uitkomst was positief en de komende drie jaar mogen we dan ook weer het keurmerk dragen. 

We kregen een tip over de app Visitaal. Dit is een soort Whatsapp, maar dan met pictogrammen, smileys en foto’s die je op het moment van appen maakt. We hebben met de deelnemers die zelf een telefoon hebben een groepsapp aangemaakt. In het nieuwe jaar zullen we ook ‘social media lessen’ geven, want hoe gedraag je je in zo’n app groep? Het is soms nog wel lastig om de boodschap over te brengen, want we missen nog wel veel pictogrammen. 

Met Sinterklaas hadden we een leuke BINGO! Dit is altijd weer een groot succes. De tafel stond ook vol met mooie cadeaus. 

Daarnaast heeft de Sint ook nog een mooie playstation 4 geregeld. Deze werd met gejuich ontvangen. Naast het veel gespeelde Fifa, kunnen we ook kijken wie er zin in heeft in een potje Just Dance. 

Buiten Gewoon heeft sinds kort een nieuwe Laser-snijder. Met dit apparaat kunnen we hout laseren om deze te snijden of om te graveren. We zitten weer boordevol leuke ideeën! De eerste bestellingen zijn de deur al uit. Dit natuurlijk niet voordat we onszelf ermee verwennen. Alle deelnemers hebben hun eigen kerstbal met naam ontworpen en gepimpt. 

Wilma is in de afgelopen tijd ook een aantal keer geweest om met de deelnemers creatief aan de slag te gaan. Er waren deelnemers die nog nooit met glas hadden gewerkt, dus dat was haar missie. En wat is het weer prachtig geworden! Met de nieuwe bovenfrees hebben we onze eigen standaardjes gemaakt om het glas in te zetten. 

Onze kerstboom is inmiddels alweer bijna leeg, want alle mooie hangers gaan mee naar huis. 

Op vrijdag 16 december hebben wij onze kerstviering gehouden. Dit jaar hadden we een Kerstdisco bij Buiten Gewoon georganiseerd. Iedereen was welkom in zijn of haar mooiste kerst/feestkleding. Onder het genot van lekkere hapjes en drankjes werden de coolste dansmoves aan elkaar geshowd. De hapjes hadden we op vrijdag zelf gemaakt en een deelneemster had heerlijke koekjes gebakken op haar andere werk. 
Ook hadden we tijdens de avond nog de Kerstman op bezoek en uiteraard waren er nog verschillende optredens van o.a. Michael Jackson en André Hazes.
Afgelopen week hebben we er nog veel over nagepraat en iedereen vond het voor herhaling vatbaar. Gelukkig hebben we 2022 gezellig samen met elkaar kunnen afsluiten.

Ongetwijfeld heb ik nog een heleboel leuke activiteiten en gebeurtenissen vergeten te vermelden. Ik hoop dat 2023 net zoveel leuks voor ons in petto heeft!

Mede namens Bernadette, Jolande, Pieter, Joost, Michelle en Luna wens ik iedereen hele fijne feestdagen! Dinsdag 3 januari starten we weer. 

Met vriendelijke groeten, 

Baukje