Buiten Gewoon

– van binnen bijzonder –

Terugblik juli 2018 – december 2018

Wat hebben we een prachtige zomer gehad! Nog nooit konden we zoveel buiten werken en lekker op het terras zitten. Het was op een bepaald moment zelfs  zo dat de deelnemers liever binnen bleven dan dat ze naar buiten gingen. Een beetje ‘zon-moe’ misschien?

Na de Buiten Gewone vakantie gingen een paar deelnemers nog op vakantie. De groep was soms tijdelijk een beetje kleiner. Het was daardoor mogelijk dat Wilma met Elisa, Byonda, Leonie en Linda naar de Orchideeënhoeve ging.  Het was dus echt een damesuitje. Heel gezellig! De dag begon met koffie en iets lekkers. De tuin werd bekeken, de vlinders bewonderd en lekker geluncht. Linda was heel stoer. Ze durfde een slang om haar nek te hebben. De anderen vonden dat maar niets en sommige dames kwamen niet verder dan voorzichtig aaien. Toen Linda daarna ook nog een papegaai op haar hoofd had zitten was ze de heldin van de dag. Tot slot kocht iedereen van het meegenomen zakgeld nog iets leuks. Er werd genoten met volle teugen. Topdag!

In september werd Bernadette voor de tweede keer oma! Deze keer van kleindochter Masja! Dat was natuurlijk wel een feestje waard! Beschuit met roze muisje, natuurlijk! En vanaf dat moment elke woensdagochtend en vrijdagochtend fotootjes….;)

Ook in september kwam Yvonne drie dagen bij Buiten Gewoon werken. Ze is voor ons en enkele deelnemers een oude bekende van ZMLK school de Zevenster. Welkom, Yvonne!

Er valt nog wel eens iets te vieren bij BG. En als er niets te vieren is bedenken we wel iets. Zo moeilijk is dat niet: Verjaardagen, pannenkoekenfeest, pepernoten bakken, enz…..

Alle deelnemers zijn dit jaar nu aan de beurt geweest om voor hun verjaardag te mogen  lunchen. Een gezellig gebeuren met tevreden klanten! Aan ons de taak om voor 2019 weer iets nieuws te verzinnen….

Creatief waren we weer lekker op dreef! Van klei zijn prachtige schalen gemaakt. Met mooi glanzend draad werd het een plantenhanger . En van de vele kastanjes, die we vonden, werden spinnenwebben gemaakt, waar de spinnen in de tuin super jaloers op werden!

We hebben onszelf overtroffen met het Grote Vis Project! Het atelier stond weken op de kop. Tijdens de vergadering in oktober hebben de aanwezige ouders een vis gemaakt van klei. De vis is gebakken en vervolgens door de deelnemers geglazuurd. Daarna werden er, samen met Henk Jan, panelen getimmerd. Daar kwamen de vissen dan weer op en werd het geheel nog eens mooi versierd met letters, touw en schelpen. Het resultaat mocht er zijn! Helaas, er kwam niet van iedere deelnemer een vertegenwoordiger op de vergadering. Met die deelnemers zijn er vissen gegoten van gietklei, zodat ook zij een viswerkstuk mee naar huis konden nemen.

Maar creatief is er nog veel meer werk verzet. De ouders van Jan Pieter gaan zeer binnenkort verhuizen, dus er werd bij hun het nodige opgeruimd. Dozen vol kleurige mokken kwamen onze kant op. Wij hebben ze gebruikt om leuke herfststukjes in te maken. En wat vonden jullie van de prachtige mok die mee naar huis ging? Zelf gegoten van gietklei, gebakken en geglazuurd!

Ook voor de kerst zijn we weer erg druk geweest. Dit jaar begonnen we al vroeg in november. En nog voor de Sint het land uit was hadden we alles al klaar staan. Een primeur! Van kerstversiering wil je natuurlijk lang genieten en het niet meteen moeten opruimen thuis.

Wilma en Baukje bezochten de Kreadoe en werden daar geïnspireerd. De prachtige kerstboompjes en winterbomen zijn er het bewijs van! Bernadette ontfermde zich over de beplakte kerstballen en de glazen potjes, die prachtig versierd werden met servetten en speciaal effect verf en sneeuw.

Baukje had de regie over de kerstkaarten dit jaar en heeft ze met alle deelnemers gemaakt en verstuurd!

De deelnemers liepen hier al heel lang in T-shirt die we ooit gekocht of gekregen hadden. Niet de fraaiste exemplaren meer. Versleten en verkleurd. Ook werden we bijna dagelijks ‘beloond’ met het zicht op blote ruggen en soms ook met wat daar onder zit….

Hoog tijd om daar iets aan te doen. We kochten voor iedereen nieuwe (lange) shirts. Baukje maakte op onze mooie wondermachine prachtige letters van het logo. De deelnemers kozen hun eigen kleur, het werd erop gestreken en violà! We lopen er weer tiptop bij!

4 December kregen we er een tweede container bij. Zo hebben we meer opbergplek voor materialen en staat de carport niet helemaal propvol. Het was een heel spektakel met een grote vrachtwagen. Mooi om te zie hoe de chauffeur de grote bak weer precies op de uitgezette plek kreeg. De mannen stonden op het plein en de dames keken liever hoog en droog vanuit het atelier.

Baukje heeft het afgelopen jaar met veel plezier een cursus creatieve therapie gevolgd. Ze heeft door die cursus geleerd hoe creatief werken ingezet kan worden als therapie. 2 November heeft ze in Amsterdam examen gedaan. Daar is ze voor geslaagd met een hele mooie 9.7   Petje af!

We hebben tijdens de kerstlunch afscheid genomen van onze deelnemer van het eerste uur: Jan. Jan was al een leerling bij ons in de klas op de Zevenster en hij was de eerste deelnemer die startte bij Buiten Gewoon in juni 2001.  Samen hebben we dus heel veel meegemaakt en kent Jan Buiten Gewoon als zijn broekzak! Nu is de tijd gekomen om een andere weg in te slaan en om afscheid van elkaar te nemen. Jan werkt inmiddels twee ochtenden per week bij kringloopwinkel De Groene Sluis als fietsenmaker en wil meer tijd aan zijn moestuin kunnen besteden. We hopen dat hij het fijn krijgt bij de kringloopwinkel en wensen hem het allerallerbeste toe!

De natuur is hier dichtbij huis. Elke dag wel een grote reiger (Harrie)  bij de vijver en de laatste tijd loopt er ook steeds een vos rond bij de kippen en konijnen. De vos is vrij tam en zit zelfs als een hondje voor de keukendeur van Wilma en Henk Jan….De meeste deelnemers hebben hem al eens zien lopen. Gelukkig zitten de hokken goed dicht en kan de vos fluiten naar zijn maaltje.

In september vloog er een ijsvogeltje tegen de ruit van de deur aan. Gelukkig was hij alleen maar dizzy van de klap. Hij kon even later, nadat we hem hadden bewonderd,  weer wegvliegen.

De wespen waren ook flink aanwezig deze zomer. Bij de entree moest de top uit een boom gezaagd worden en een paar takken. Henk Jan heeft dat vaker gedaan (cursussen gevolgd)  en de mannen volgen zijn aanwijzingen altijd erg goed op. Ineens waren er wel heel veel wespen… Wat bleek? In een vogelhuisje zat een nest en de wespen vonden het helemaal niet fijn dat er een tak overheen viel. Het zagen werd gestaakt en toen hadden we wel een klein probleempje. Zelf konden we het door de onbereikbare plek niet oplossen, dus is er een bedrijf ingeschakeld. Daar konden de wespen niet tegenop en nu konden wij de klus verder klaren.

En alsof we deze periode nog niet druk genoeg waren, is door de stukadoor deze maand de gang aangepakt. De muren en het plafond waren erg beschadigd. Iedereen komt altijd door de gang en we willen dat het er netjes uitziet. Het werd een hele happening. Gelukkig werd er ook op twee maandagen gewerkt, zodat we er iets minder last van hadden. Sommige deelnemers hadden er moeite mee dat er op twee ochtenden even buitenom gelopen moest worden.  Maar gelukkig konden we toen in de middag de normale route, over een tijdelijke loper, weer gebruiken. En de gang? Die is natuurlijk prachtig geworden. In januari komt er nog iets moois in te hangen en gaan we de lampen uitzoeken en ophangen.

Naast de organisatie van de dagelijkse gang van zaken bij Buiten Gewoon zijn we ook altijd druk met ons keurmerk.  De federatie Landbouw en Zorg controleert met veel inzet of wij als aangesloten zorgboerderij wel aan alle normen voldoen op allerlei gebied.

Het jaarverslag moet weer opgestuurd worden ter controle, BHV diploma’s moeten gehaald worden, protocollen opgesteld volgens wettelijke richtlijnen en acties uitgevoerd. Het is zelden rustig, maar we doen het al jaren met heel veel plezier. Ook het komende jaar zullen we er weer alles aan doen om Buiten Gewoon te laten blijven wat het al jaren is: een fijne plek voor alle deelnemers.

Op naar het nieuwe jaar:
Strooi overal een snufje liefde in en het leven smaakt een stuk lekkerder!

Namens iedereen van Buiten Gewoon een liefdevol 2019!