Buiten Gewoon

 – van binnen bijzonder –

!Sommige foto’s en namen die bij dit schrijven horen zijn om privacy redenen niet geplaatst!

Terugblik januari 2024 – juni 2024
Januari

In januari zijn we goed begonnen met een klein clubje. In de kerstvakantie waren we alleen tussen kerst en oud en nieuw gesloten, maar velen hebben de week daarna er ook achteraan geplakt. Komend jaar zullen we dan ook weer twee weken gesloten zijn. 


Proost op een goed, gezond en gezellig jaar!

Jaylin, onze stagiaire, heeft deze maand haar stage met succes afgerond. We wensen haar veel succes met het vervolg van de opleiding!

Deze boef glipt soms het kantoor in en ligt daar dan lekker te snurken, na een drukke nacht. 

Langzaamaan proberen we steeds meer ‘lean’ te werken. Door ‘lean’ te werken kunnen we processen optimaliseren en inefficiëntie verbeteren.
In de schuur zijn al onze apparaten van een gekleurde sticker voorzien. De bijbehorende accu’s hebben dezelfde kleursticker. Zo lukt het iedereen om direct de goede accu te pakken. 

Met de winkel van Buiten Gewoon gaat het best goed. We hebben altijd leuke opdrachten waar we mee aan de slag kunnen. We hebben gesproken over een reclamebord en meer promotie, maar zijn hier toch ook een beetje voorzichtig mee. Dan moet je ook wel een volle winkel hebben, maar wat als je veel al direct weer verkoopt? We zijn nog een beetje zoekende naar een balans tussen druk zijn met de winkel en de zorg. Het moet wel goed te combineren zijn. Echter, als het goed te combineren is, dan is het een super leuke aanvulling op de activiteiten die we doen. 

Steeds meer deelnemers hebben hun mozaïek kunstwerk af. Iedereen maakt een eigen ontwerp en deze snijden we uit met de laser. Ook het paneeltje wordt zelf getimmerd.

Eind januari is Romina bij ons gestart. Ze gaat ook nog naar school op de Zevenster. Fijn dat je bij ons bent komen werken Romina, gezellig!

Er zijn leuke sleutelhangers gemaakt: gelukspoppetjes! Deze zijn in de winkel te koop.

Er is een start gemaakt met een reuzen- insectenhotel voor bij ons in de tuin. 

We proberen de stapel hout van het plein op te ruimen. Werk aan de winkel: zagen en kloven!


Als we altijd dezelfde beweegactiviteiten doen, zou het maar een saaie boel worden.
Een pingpongballetje hooghouden met een föhn of de loopband inzetten om punten te scoren. Dat maakt het toch veel leuker!

 

Februari

In februari is onze stagiaire Mila gestart. Op donderdag en vrijdag werkt zij bij ons en heel af en toe zien we haar ook op de woensdag.

Valentijnsdag hebben we gevierd. 


De winkel is o.a. aangevuld met mooie kaarsen. Daarnaast zijn er ook theedozen gemaakt, uilen, egels, vogelvoederhangers, bezems en kaarten.


In februari hebben we 4 verjaardagen gevierd! We gaan gezellig een keertje bowlen met zijn allen. 

Het hotel is inmiddels gevuld en wordt afgewerkt.

 

Er wordt ijverig gepuzzeld. Het mozaïek begint al ergens op te lijken. 

Maart

Veel deelnemers vinden het erg leuk om wat te maken in de keuken. Bij een keukentafelgesprek hebben we met elkaar besproken dat bij verjaardagen, de traktatie in overleg met ons, hier gemaakt kan worden. Het moet dan natuurlijk niet te ingewikkeld zijn of te lang duren om te maken.  De jarige neemt de ingrediënten mee.

Ook de verjaardag van Bert en Oone hebben we leuk gevierd. 

We waren een groene container kwijt, nadat we deze aan de weg hadden gezet. Deze is ook nooit meer teruggekomen. Tijd om onze containers goed te merken! We hebben zelf per ongeluk ook weleens een van de buren gepakt… Gelukkig hebben we een nieuwe container gekregen.

Voor het voorjaar hebben Mila en Jolande met de deelnemers leuke paas/voorjaarstorentjes gemaakt. En Bernadette ging aan de slag voor vogeltjes.

 

En toen was het zo ver: Pieter ging met de eerste groep bowlen voor hun verjaardag! Ze hebben het erg gezellig gehad. 

In maart hadden wij met het personeel een team-uitje. We hebben allemaal een werkstuk gemaakt van epoxy. Een tafel of een schilderij en onderzetters.
Het was een gezellige en leerzame workshop!


Het insectenhotel heeft een plekje gekregen. Hij hangt nu voor de berging van de kruiwagens.

 

En dan ga je met vakantie, kom je nog je collega tegen!! 🙂

Ondertussen maken wij het wel gezellig bij Buiten Gewoon!

Maar er wordt ook zeker hard gewerkt! Het is weer tijd voor een ritje naar de stort…

April

Tijdens het keukentafelgesprek hebben we ons nieuwe hitteprotocol en het wandelen/afvalruimen besproken. Hierin staan de regels en waar we allemaal op moeten letten. Eigenlijk niets nieuws, maar ook handig voor bijvoorbeeld stagiaires om deze vooraf te lezen. Voor ons is het een check of we allemaal aan hetzelfde denken. 

Jolande is begonnen met een nieuw project: het maken van een libelle van een oude ventilator-lamp. Daar gaan we straks een mooi plekje voor zoeken!


Alex was jarig! Dus we hadden alweer feest!!

En daarna werd ik zelf in het zonnetje gezet, omdat ik er weer een jaartje bij kon tellen. 

Jolande is met groepje nr. 2 gaan bowlen:

Eind van de maand vierden we een heel speciaal feest: Bernadette werd 60 jaar! Maarrrr, ze gaat
nog lang niet met pensioen, gelukkig 😁

Deze maand zijn we ook begonnen met het zaaien in de kas. We hopen straks te kunnen genieten van tomaatjes, courgettes, mooie bloemen, kruiden, pompoenen, druiven, etc. etc. 


Deze mannen hadden samen het laatste stukje van de (eerste) grote berg aarde weggewerkt. We waren er trots op, want we hadden gedacht nog meer tijd nodig te hebben! Een week later zou er nog 8 m3 aarde komen…

Mei

Muziek maken, dansen en zingen… Het blijft leuk, ontspannen en gezellig samen zijn!


Nieuw in ons assortiment zijn de Verwen-Emmertjes! Het is een samenwerking met onze buren. Samen hebben we een leuke emmer gevuld om kado te geven. Deze kan naar wens gepersonaliseerd worden. Zo zit er een bon in voor een gratis yogales bij Yoga Rust van onze buurvrouw, heerlijke kersensap van Van Daele Fruit, honing van De Traay en hazelnotenolie en hazelnoten van Avelaan. Zelf personaliseren we een borrelplankje, maken we waxinelichtjes met bijenwas en vilten een zeepje. Ook van de emmer maken we een feestje!
Leuk om ontvangers blij te maken. Het geeft ons contact met de buurt, werk en voldoening. 


Op een mooie dag gaan we vaak lekker samen naar buiten, genietend van de zon, lekker een spelletje doen. Kubb is een van de favorieten. Blokken omgooien, team tegen team! 

Ook jeu de boules is een spel dat voor iedereen goed haalbaar is en lekker buiten. 

De jeu de boules baan is sowieso een goed plekje. Vandaar dat we deze tijdens de pauzes omtoveren tot terras!


Achter de vijver hebben we een hoop werk verzet met zijn allen. De tweede lading aarde is er ook heen gereden, de beekloop is aangelegd, plantjes zijn geplant en houtschors om het helemaal af te maken. 

Er was nog geen stroom, dus ook dit moesten we nog aanleggen voor de pomp. 

Wij zijn tevreden! Achteraan nog gras inzaaien, kastje timmeren voor het stroompunt en dan maar goed praten tegen de plantjes…!

Juni

In mei hadden we weer veel jarigen! In juni mochten wij op pad om te gaan bowlen. De strikes en spares vlogen om mijn oren!
Heerlijk de hele toko voor onszelf en privé-bediening op de woensdagmiddag. 

Jolande, Pieter en Baukje hebben in juni
twee avonden een BHV cursus (herhaling) gevolgd. Dat leverde weer leuke plaatjes op… 🙂

Dit jaar hebben we gekozen voor een andere organisatie. Zo hebben we toch weer nieuwe dingen geleerd en andere onderwerpen besproken. 

11 juni mochten we weer deelnemen aan een “prokkeldiner” bij Resto Van Harte Lelystad. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder.

 

‘s Middags heeft een clubje van ons meegeholpen om het diner te bereiden, ‘s avonds werd er goede service geleverd in de bediening en de rest heeft heerlijk gegeten, gekletst en bingo gespeeld! Het was weer een geslaagde dag.

Stichting Lelystad Schoon organiseerde op 21 en 22 juni een 24-uurs zwerfafvalmarathon. Het doel was om de stad binnen die periode volledig vrij te maken van zwerfafval. In totaal werd er bijna 600 kg aan afval opgeruimd!

Buiten Gewoon heeft ook meegedaan met deze actie. Op vrijdagmiddag hebben wij in het Woldpark ons steentje bijgedragen.


Op 19 juni heeft Ashton afscheid van ons genomen. Hij liep hier op dinsdag en woensdag stage het gehele schooljaar. Samen met Alex heeft hij twee heerlijke cakes gebakken. Na de zomervakantie hoopt hij elders verder te kunnen gaan met zijn opleiding. 

Pa(r)quito groeide als kool! Dit parkietje is bij ons geboren en we wachtten er toen op dat hij zou uitvliegen. Het was een mooi beestje met gele vleugels en ook groene veertjes erbij. Helaas heeft hij het uiteindelijk toch niet gered…

Elke dinsdag zijn we druk met de ‘grote’ schoonmaak van de dierenhokken. Het hok van de gerbil heeft wat minder frequent verschoning nodig. Dagelijks geven we alle dieren natuurlijk eten en vers drinkwater en checken we of alles goed met ze gaat. 

Ramon is elke donderdag in de weer met beide aquaria. Op vrijdag wordt alles weer netjes aangeveegd en dan zijn we de week alweer rond. Het weekend nemen Maud en Fenne vooral voor hun rekening. 

Woensdag 10 juli was ons keukentafelgesprek, waarvoor ook de relaties van onze deelnemers uitgenodigd waren. Uiteindelijk was de opkomst hoger dan verwacht. Alle aanwezigen: Bedankt voor jullie komst!

Keukentafelgesprek in de toekomst: We vinden het jammer dat er bij de keukentafelgesprekken die wij ‘s avonds organiseren, zo weinig deelnemers aanwezig zijn.
Het gaat juist om de deelnemers en het zou zo leuk zijn als zij hun relaties hier op het werk treffen en e.a. kunnen laten zien. We hebben gepeild hoe iedereen het zou vinden als we de gesprekken overdag 4 x per jaar plannen met deelnemers en hierbij hun relaties uitnodigen. Deze mensen kunnen dan zelf bepalen of en wanneer ze willen aansluiten. Ook zijn er dan 4 mogelijkheden tot aansluiten in plaats van 1 avond. Elke keer wordt het keukentafelgesprek op een andere werkdag georganiseerd en we zullen nog kijken of het handig is om ook ochtend en middag te wisselen. De aanwezigen stemden in met ons plan. We zullen hiermee in september/oktober 2024 starten. We zullen op deze momenten dan ook tijd vrij laten voor deelnemers die het leuk vinden om hun werk te laten zien of om bij te praten met andere aanwezigen.

Traktaties: We bieden deelnemers de mogelijkheid aan om ingrediënten mee te nemen voor een traktatie die nog gemaakt moet worden. Wel graag in overleg met ons (en iets wat niet te moeilijk is of te lang duurt om te maken). Velen vinden het leuk om wat te maken in de keuken, het is dus meteen een leuke activiteit. Als er thuis iets gemaakt is, dan graag heel duidelijk doorgeven wat er precies in zit ivm allergieën. (gluten, lactose, noten) Trakteren is uiteraard geen verplichting en waarop getrakteerd wordt is eigen keus.

Naast deze twee punten hebben Pieter en ik tijdens het keukentafelgesprek de belangrijkste highlights besproken van afgelopen half jaar. Eigenlijk de onderwerpen uit deze Terugblik. 

Ik wil jullie er tot slot nogmaals graag aan herinneren dat ons vaste telefoonnummer is komen te vervallen. We zijn te bereiken op 06-46527977. (8.30-16.30 uur) Op maandag zijn wij gesloten. Een berichtje sturen via Whatsapp of de mail mag ook (niet dringende zaken).

De komende 3 weken zijn Joost en ik met vakantie. Voor vragen of andere zaken, kunnen jullie je dan wenden tot Jolande, Pieter en/of Bernadette.

Fijne zomer gewenst!

Met vriendelijke groeten,

Baukje